Forum Discussion

Debra63's avatar
Debra63
Contributing User
3 years ago

Incorrect Pay Period in STP report

Hi,

I have just paid Aug & Sept pays for an employee on 14th October.  The MYOB Payroll run including pay period is correct for the 4 pay periods concerned. (I have checked).  However the pay period shown in the STP Reporting page was todays date (14/10/21 to 14/10/21) for each report.  What could have caused this to occur?

ALthough I would not think so, could this be because I have already reconciled July-September in preparation for doing the quarterly BAS? 

Is it a problem that the pay periods are not accurate in the STP Report?

  • Hi Debra63 

     

    Great to hear that you won't have any issues with the lodgement date. The report in the Reports tab has two parts, the employer pay period and employee year-to-date for each employee. Both parts should show the pay period under the report title.

     

    To confirm that those pays have been reported correctly check the YTD amounts for each employee against the Payroll Activity report. If the YTD amounts are the same then you've reported correctly, it's the YTD amounts the ATO are interested in so you need to make sure they're right.

     

    Please let me know if you need further help.

     

    If my response has answered your enquiry please click "Accept as Solution" to assist other users find this information.

5 Replies

Replies have been turned off for this discussion
  • Hi Debra63 

     

    Thanks for your post. That date could be appearing in the Payroll reporting centre because that's the date you sent the reports through STP. Click on the ellipsis (...) for the reports and select Download PDF, that will show the pay period declared in the report.

     

    I also want to mention that the ATO requires STP to be lodged on or before the payment date. So if you have paid those wages in August/September but are just processing pays now you could face penalties from the ATO: The rules of reporting STP

     

    Please let me know if you need further help.

     

    If my response has answered your enquiry please click "Accept as Solution" to assist other users find this information.

    • Debra63's avatar
      Debra63
      Contributing User

      Hi Tracey,

      I checked the STP Report.  There is no pay period listed at all.  However on openeing the report again I have just realised the header for the Report is PAYROLL REPORTING- EMPLOYEE YEAR-TO-DATE rather than PAYROLL REPORTING- EMPLOYER PAY PERIOD.

      Payment was made on 14/10/21 so there are no problems with the lodgement date.  They were Aug & Sept pays however.

      So I am none the wiser about why the pay period is not showing.  I processed the pays as I usually do (including the pay periods) and can't thinkn why the report is PAYROLL REPORTING- EMPLOYEE YEAR-TO-DATE.

      Regards, Deb

      • Tracey_H's avatar
        Tracey_H
        Former Staff

        Hi Debra63 

         

        Great to hear that you won't have any issues with the lodgement date. The report in the Reports tab has two parts, the employer pay period and employee year-to-date for each employee. Both parts should show the pay period under the report title.

         

        To confirm that those pays have been reported correctly check the YTD amounts for each employee against the Payroll Activity report. If the YTD amounts are the same then you've reported correctly, it's the YTD amounts the ATO are interested in so you need to make sure they're right.

         

        Please let me know if you need further help.

         

        If my response has answered your enquiry please click "Accept as Solution" to assist other users find this information.